vineri, 27 noiembrie 2020

Despre Cocosnik, acoperamantul capului, folosit de femeile din Rusia partea I

 


Kakosnik, acest acoperamant al capului, folosit de femeile din Rusia, se pare inca din secolul al10lea, a devenit un simbol al acestui popor alaturi de papusile Matrioska si Ursul Rusesc.


Provenienta acestui obiect vestimentar pare sa fie bizantina. Odată cu dezvoltarea comerțului între țări, împreună cu crucea și ortodoxia, fiicele prinților ruși au adoptat acoperamantul capului de la bizantini, pe care au început să îl poarte în perioada elenistică. Mai exista multe alte pareri in privinta provenientei Kakosnik-urilor, toata insa incerte, de aceea eu am ales sa va prezint aceasta varianta, care mie mi-a placut mai mult.


Kakosnikul este realizat astfel încât sa se potriveasca cu stilul sarafanului și poate fi ascuțit sau rotund. Este legat în partea din spate a capului cu panglici lungi și groase într-un arc mare. Fruntea este uneori decorată cu perle. Femeia sau fata își poartă de obicei părul în împletitură.


Kokoshnik a fost popular până la reformele europene ale lui Peter I. Împăratul l-a interzis printre nobili deoarece simboliza vechile tradiții și Rusia întunecată, necivilizată.și de atunci a fost folosit doar in scopuri pur ceremonioase și simbolice, iar obiceiul de a le purta a fost păstrat numai în sate.


Pentru nuntă, la sate, familia miresei încerca să cumpere un kokoshnik de perle pentru aceast eveniment, versiunile mai ieftine erau considerate o rușine și un semn de rău. Dacă nu aveau bani, familia își imprumuta un kokoshnik-ul perlat de la vecinii bogați. Femeile le purtau pana la nașterea primului copil și în provinciile de frunte - la trei zile după nuntă. Kokoshnik a fost ținut în familie pentru mai mult de o generație: transferat de la mamă la soția fiului sau fiica cea mai mare și a reprezentat o parte semnificativă a zestrei .

Kakosnikurile erau realizate dintr-o tesatura scumpa, brodata cu fir de aur și arginr, și impodobit cu perle, margele și pietre colorate. In secolul al XVIII-lea, numai familiile foarte bogate își puteau permite astfel de articole de acoperire a capului atât de frumos impodobite. Fiecare fir și model erau acolo dintr-un motiv: în mod tradițional centrul era un simbol al fertilității, iar pe laturi erau figuri de lebădă ca simbol al loialității față de soț și familie.

În anumite regiuni se brodau stelute de aur, soarele fiind plasat în centru, pe frunte, iar semnele ceresti erau plasate pe laturi.

Feminitatea în Rusia,ca în toate zonele în care feminitatea este foarte puternica , de a lungul timpului, a provocat pe de o parte, teamă, iar pe de altă parte, a fost sacralizată. 

Intreaga  colectie Russian Empire editia 20-21, la care lucrez in acest moment, este inspirata dupa aceste minunate broderii ale epocii. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu