miercuri, 21 martie 2018

Cateva reflectii despre creativitate si originalitate


Uneori am senzatia ca lucrurile pe care le realizez in micul meu atelier de fimo, fie ca e vorba de bijuterii sau modul lor de prezentare (etichete, sisteme de prindere, de agatare, de impachetare, fotografii, filmulete, etc) sunt bucatele din mine.
Si de fiecare data cand realizez ceva mai desavarsit ca inainte am din ce in ce mai clar senzatia de crestere si innobilare a mea.

Cu fiecare lucru pe care il fac mai frumos ma desavarsesc pe mine. Este o revelare a mea insami. Ca si cum ai tot scoate pietre din ce in ce mai frumoase, pana la nestemate,  din tine insuti pana cand ai avea revelatia ca tu insuti esti Marea Nestemata, Pestera de Ametist :).  De aici vine pasiunea tuturor creatorilor. Este de fapt o cautare si o regasire de tine insuti.

Am citit intr-o carte ca acest arhetip al creatorului, are capacitatea de a materializa ideile divine, frumusetea si binele divin. Si cu cat le materializeaza mai mult in creatiile sale, cu atat ele se vor regasi in toate actiunile, gesturile, atitudinile sale.  E ca o umplere.  O regasire si o umplere cu ceea ce ai regasit. Nu exista om pasionat de creativitate rigid, innecat in rutina. Aceasta cautare permanenta te face sa vezi lumea altfel, sa iesi din ideile preconcepute, din sabloane trasate de altii, sa iti croiesti viata in felul tau, sa gasesti solutii spontane uneori nonconformiste, sa experimentezi modalitati si perspective noi, sa gandesti imaginativ, flexibil, fiind mereu deschis la noi viziuni.

Fiinta creativa vrea sa creeze mereu ceva original, sa ofere o noua alternativa la ceea ce este conventional, de asteptat sau de rutina, generand idei inedite care pun bazele unei abordari noi.
Originalitatea vine tocmai din aceste asocieri noi, care dau farmec intergii vieti.

Am citit mai demult intr-o carte ca un maestru romancier il invata pe micul sau discipol (cred ca e vorba de Maupassant) sa gaseasca descrieri sau comparatii cum nu s-au mai facut niciodata pana atunci. De exemplu "ideea imi revenea obsesiv ca ciocul unui porumbel care ciuguleste boabe de porumb dintr-o balega de vaca" :)

Creativitatea si pasiunea pentru ea, iti trezeste de multe ori o vitalitate extraordinara care te face sa lucrezi cu consecventa si perseverenta pana la finalizarea si desavarsirea pana la detaliu a proiectului tau. Iar esenta succesului, valoarea creatiei tale nu consta in a multumi pe cineva ci in ceea ce transmite ea. Opera ta trebuie sa reflecte o bucatica din Dumnezeu, fie ca esti sau nu constient de asta.  Opera unui pasionat, unui creator, artist, artizan, spunetii cum vreti, are intotdeauna menirea de a trezi in celalalt porti nebanuite catre profunzimile sufletului.

De aceea copiile sunt intotdeauna niste fake-uri, niste surogate lipsite de viata, in timp ce creatiile originale, pline de miez, iti pot atinge sufletul, sensibilizeaza, te pot ajuta sa te reconstruiesti.
 In lumea consumista in care traim, o lume devoratoare, doar designerul de produs mai da un pic de viata produselor. Dar acestea tot produse de serie raman. Au o aparenta de viata, dar nu pot inlocui viata, asa cum un bec nu poate inlocui soarele.

.................................................................................................................................................

Cateva din creatiile mele handmade le puteti gasi pe blogul meu:
http://indrani-handmade.blogspot.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu