miercuri, 21 februarie 2018

Despre femeile cerchize, zeitele din Caucaz

     Cu toate că astazi sunt ignorate aproape complet de către lumea modernă, totuși, timp de sute de ani, femeile cercheze din zona Caucazului au fost considerate etalonul suprem de frumusete feminina, rivalizate poate doar de catre vecinele lor georgiene originare si ele asadar din aceeasi zona geografica. Modelul de  frumusete impus astăzi femeilor de catre diverse curente moderne nu ar putea concura niciodată cu frumusetea naturala a acestor femei.

Toate sursele istorice relateaza despre frumusetea lor nelumeasca desprinsa parca dintr-un taram al zeilor, lucru care  este foarte bine ilustrat si de dansurile lor traditionale in care siluetele lor de o frumusete ireala aluneca imponderabil plutind parca intr-o alta dimensiune, subliniind eleganta , politetea și modul lor de a cuceri ireversibil barbatul, atat prin aparenta si fascinatia lor  fermecatoare cat si prin prezenta lor de spirit.






    In lumea otomana erau foarte cautate ca sotii, deoarece aveau calitatea de a innobila sangele familiei și a tuturor urmasilor. De asemeni erau cheltuite sume uriase pentru a le aduce în haremurile lor. Faima lor s-a facut cunoscuta desigur, si in Occident unde odata cu anul 1734 au ajuns primele zvonuri legate de aceste femei. Personalitati celebre precum Voltaire și Byron le-au menționat frumusetea. Johann Frederick Blumenback, naturalist și fiziolog celebru  la vremea lui, a realizat un studiu comparativ asupra particularitatilor anatomice si fizionomice a celor mai cunoscute populatii ale lumii si a obtinut un surprinzator rezultat, acela ca cerchezii erau oamenii cei mai frumosi si mai puri dintre oamenii de rasa alba și a lansat teoria originii genetice comune a tuturor raselor umane - lucru care s-a dovedit a fi real, fiind astazi confirmat de genetica moderna. 


 Blumenbach a lansat ipoteza că Adam și Eva ar fi locuit initial  in zona Caucazului si ca de aici s-au raspandit apoi in intreaga lume urmasii lor care s-au adaptat apoi diferitelor conditii de mediu specifice fiecarei zone. De altfel, frumusetea feminina cercheza a fost reliefata si in scrierile antice. Una dintre ele fiind povestea Safirei, frumoasa sclava de la curtea regelui Solomon.


     Toate aceste argumente au dus la concluzia ca aici, în zona Caucazului, este locul in care s-a pastrat frumusetea originala a ființei umane dupa parasirea Edenului, lucru la care te duce cu siguranta cu gandul, dacă privesti frumusetea magica care a ramas neschimbata chiar si in zilele noastre a femeilor cercheze.

Asta este povestea Zeitelor din Caucaz, a caror frumusete m-a inspirat sa le dedic aceasta colectie,



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu