duminică, 2 iunie 2019

Istoria mastii venetiene



Istoria măștii venețiene a început cu mult inainte de anul 1268, anul în care apare prima mentionare scrisa referitoare la masti: cea mai veche lege care interzice purtarea măștii intr-o situatie de tulburare a ordinii publice: în acest document au fost interzise obiceiurile numite "ale ouălelor" care constau in proiectarea de ouă umplute cu apă de trandafir de catre bărbați purtand măști, numiti mattaccini , asupra doamnelor care mergeau pe străzi.
 Obiceiuri medievale :) Cu cat erai mai draguta, ce atat aveai mai multe cucuie in cap :) dar erau cucuie cu apa de trandafir!

 
Artizanii care fabricau măști erau numiți mascarari ( maschereri) incepind din perioada Dogelui  Foscari  si și-au capatat statutul acesta in aprilie 1436. Acestia aparțineau breslei pictorilor și s-au ajutat în profesie de pictorii de inscrisuri (calgrafi), care imprimau pe materialul mastii pictura fetei insotita de foarte multe detalii decorative. 
Click aici pentru a vedea mastile mele venetiene
Producția de măști a fost atât de intensă încât în 1773 desi erau oficial deschise multe magazine de masti în Veneția, ele nu puteau face fata cererilor numeroase asa încât, multe măști  au început să fie fabricate la negru, dând de muncă multor oameni. Reușind să intensifice producția, au ajuns sa fie distribuite, devenind foarte cunoscute, celebre chiar, in toata Europa, fiind purtate cu mult aplomb la cele mai de seama festivitati sau baluri medievale.
De atunci inca mastile venetiene au constituit, ceea ce astazi putem denumi, un bun brand.




Vedeti aici toate mastile mele: Masti decorate in stil venetian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu