marți, 9 octombrie 2018

Bijuteriile berbere, arta ancestrala

In primul rand sa va zic ca m-am indragostit de aceste bijuterii. De cand le-am descoperit nu mai pot crea nimic altceva. Am mai avut unele comenzi, pe care le-am onorat cu greu, pentru ca mintea mea e prinsa ca intr-o menghina. Si dimineata cand ma scol, vreo 30-60 minute mi se flutura prin-naintea ochilor inchisi bijuterii berbere inca nedescoperite, decat de mine :), apoi le schitez si ma apuc de lucru. Aici puteti vedea si mesterelile mele.

Acum cateva cuvinte (un scurt rezumat dupa Wikipedia) depre acest popor a carui istorie incepe in jurul anului 3000 inainte de Cristos, ei fiind mentionati in documentele din Egipt, Grecia și Roma antică.



Berberii/Maurii sunt un popor indigen din Africa de Nord, in limba lor ei isi spun Imazighen (Amazigh - la singular --> mi se pare firesaca aceasta denumire, pentru ca arta lor este cu adevarat amazing!).
In antichitate ei sunt cunoscuti sub mai multe denmiri, printre care si aceea de Mauri.
Ei au cunoscut pe rand stapanirea romana, invaziile vandalilor si cucerirea araba.

Bijuteriile berbere, după originea lor, au forme si procese foarte diversificate. Aceste bijuterii sunt de o incomparabila somptuzitate. Cele mai frumoase sunt din argint, altele sunt forjate in bronz, dar toate isi pastreaza inca si astazi aerul foarte foarte nobil.  




 
Aceste bijuterii  de exceptie au, dupa cum se vede, o extraordinara puritate a linei, cu modele geometrice si uneori florale. Pasta de sticla sau ceara colorata inlocuiesc adesea pietrele pretioase. Această tehnică veche se regaseste si in zilele noastre in regiunea Sousse, unde este incă posibil sa gasiti antichitati rare. Guelmin este regatul incontestabil al bijuteriilor sahare și sub-sahariene de o frumusete rara. (o sa mai scriu despre aceste zone) 
  Seturile de petreceri sunt compuse din fibule, purtate mereu in perechi si imbinate cu un lant si sunt folosite pentru a fixa hainele la nivelul umarului.
Aceste fibule aveau uneori un cap imens care putea cantari pana la 1 kg ! 


Bijuteriile berbere, un element indispensabil al costumului, joaca un rol esential in viata sociala a femeilor. Ele sunt din aur sau argint aurit, cizelat, sculptat, filigranat, imbogatite cu pietre sau perle pretioase, amintind de bijuterii medievale din Andaluzia. Bijuteriile din mediul rural, din argint, cu motive mai austere, dar cu forme variate, marturisesc influentele spaniole si africane care au fost amestecate cu stilul autohton berberian. Barbatii poarta pur si simplu bijuterii simple din argint, niciodata din aur. 

 Din cele mai vechi timpuri reflectarea istorica a unei mari civilizatii se regaseste inchisa in bijuteriile ei, asa este regiunea Lebba cu bijuteriile ei: coliere antice realizate cu pandantive lungi care acoperă pieptul, insotite de o coroana centrala, formata din placi decorate, care sunt  purtate adesea de mirese  la marile nunti.

In mod normal, noi definim o bijuterie ca un "mic obiect pretios", dar bijuteriile amazigh sunt atat de diferite si nu se incadreaza deloc in aceasta definitie, fiind uneori mari, imense, as putea zice chiar exagerate, dar si exagerat de frumoase! 


Folosesc adesea ambra, perle, coral. 

Pentru populatia berbera bijuteriile nu erau doar pentru ornament ci erau obiecte sacre. Uneori ele se lasau mostenire de la parinti la copii (de la tata la baiat, cand acesta ajungea la pubertate). 
Bijuteriile berbere, arta acestor mestesugari care  au sculptat metalul in forme aproape magice, in toata splendoarea si frumusetea lor diversa, merg dincolo de timp, martore tacute ale unei culturi pline de viata.

Cred ca voi continua cu istoria acestor frumuseti.

Aici gasiti si colectia mea etno, mica furnica, dar macar hranita de la izvorul fabulos al artei adevarate. :) Colectia mea are mai multe zone de inspiratie, voi incerca sa scriu incet, incet despre toate.  Click pe poza pentru a vedea intreaga Colectie de Amulete Africane (care momentan este in curs de creare, practic de acum incolo  incep sa o realizez)


https://www.crafty.ro/colectie/3686-amulete-africane



Colectia Amulete Africane
Cititi despre colectia Ethno
 
Toate creatiile mele handmade le gasiti pe blogul meu de prezentare:
http://indrani-handmade.blogspot.com/
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu