sâmbătă, 23 noiembrie 2019

Podoabele Reginei Sumeriene Puabi

Printre cele mai vechi exemple de bijuterii de pe planeta, se numără cele gasite în mormântul reginei sumeriene Puabi din Ur, (acum numit Tall al-Muqayyar), datând din cel de-al treilea mileniu ÎCr..
„Pu-abi” sau, mai corect, „Pu-abum”,  înseamnă în akkadiană „Cuvântul Tatălui”.

În Mesopotamia, în prima parte a istoriei sale, toate femeile, chiar și femeile de elită, erau descrise în general în raport cu soții lor. De exemplu, inscripția de pe sigiliul cilindric al soției conducătorului orașului-stat Lagash (la est de Ur) se citește „Bara-namtara, soția lui Lugal-anda, conducător al orașului-stat Lagash. " Faptul că Puabi este identificată fără mențiunea soțului ei poate indica faptul că a fost regină la propriu. Dacă da, probabil a domnit înainte de timpul primei dinastii din Ur, al cărui prim conducător este cunoscut din lista regilor sumerieni ca Mesannepada.
  
În criptă, partea superioară a corpului reginei era acoperită cu un fel de halat din aur, argint, lapis lazuli, carnelian, agate și calcedonie, marginea inferioară decorată cu o bordură franjurată din bucatele de aur , carnelian și cilindri de lapis lazuli. Lângă brațul drept se aflau trei ace lungi de aur, cu capete de lapis lazuli, trei amulete în formă de pește - două din aur și unul din lapis lazuli - și o a4a amuleta de aur cu figurile a două gazele așezate.
 Pe capul reginei se aflau trei diademe, fiecare mai mică decât cea de dedesubt, fixate pe o bandă lată de aur: prima, care coboară pentru a acoperi fruntea, era formată din inele mari care se întrepătrund, în timp ce pe a doua și a treia erau realizate din mod realist frunze de plop și salcie.












Această coroană este formată din 20 de frunze de aur, două șiruri de lapis lazuli și carnelian și un pieptene de aur mare, de tip spaniol, cu dinți decorați cu flori aurii.  În plus, ea mai purta cercei foarte mari în formă de semlună.

 
  Pe gât are un colier cu trei rânduri de pietre semiprețioase întrerupte la mijloc de o floare ajurată într-un cerc de aur. Multe inele erau purtate pe degete. Existau cantități mari de alte bijuterii - printre care brățările obișnuite, dar și brățările pentru brațe și pectoralele - aparținând servitoarelor, demnitarilor și chiar cailor care făceau parte din trenul funerar. Așa cum era obiceiul, însoțitorii reginei se sinucideau în criptă după ceremonia de înmormântare.
 Mormântul ei a fost gasit intact și conținutul său tipic pentru averea găsită în întregul cimitir regal. La fel ca celelalte morminte regale, acesta consta dintr-o cameră așezată în partea de jos a unei gropi adânci , numite dramatic „gropi ale moarţii” din cauza victimelor umane pe care le conțineau.
 
 După cum sugerează această descriere, formele de bijuterii sumeriene ne prezintă aproape toate etapele de dezvoltare ale istoriei sale. Aproape toate procesele tehnice erau cunoscute: sudarea, aliajele, filigranarea, pietrele și chiar emailarea. Surse de inspirație, în afară de geometrie (discuri, cercuri, cilindri, sfere), au fost: lumea animală și vegetală, iar formele de expresie s-au bazat pe un realism esențial îmbogățit printr-o utilizare moderată a culorii.

In acest fimulet puteti vedea la ce stadiu innaintat era societatea sumerian vedeti ce textile faceau, cat de frumos si elaborat era costumul reginei, de asemenea vorbeste despre faptul ca in Mesopotamia nu existau pietre de lapis, conelian sau agate, ele probabil  erau aduse din zona Iranului si Afganistanului. Vizionare placuta!

 

Un comentariu: