joi, 7 noiembrie 2019

Proprietatile pietrelor pretioase part 1

Pe lângă aur, argint și platină, materialele prețioase cel mai des utilizate în bijuterii sunt pietrele prețioase - orice piatră prețioasă sau semiprețioasă. Prin definiție, acest grup include și unele produse animale și vegetale cu caracteristici prețioase, cum ar fi chihlimbarul, perlele și coralul. În mod convențional, următoarele sunt clasificate ca pietre prețioase: diamantele, rubinele (corindon), smaraldele (beril) și safirele (corindon). La acestea se pot adăuga însă crizoberylul, topazul și zirconiul din cauza durității și a indicelui de refracție și transparență.
 

Proprietățile pietrelor

Diamantele au cel mai mare indice de refracție, iar cele utilizate pentru bijuterii sunt foarte transparente. Diamante din depozitele indiene erau cunoscute din cele mai vechi timpuri; în Occident, utilizarea limitată a diamantelor a început în Evul Mediu târziu. Diamantele pentru bijuterii sunt clasificate pe baza culorii de la albastru-alb la galben. Gradarea se face și pe baza purității, care variază de la pietre perfect clare, extrem de pure, la cele cu multe impurități și defecte. Cererea mare a oferit un stimulent pentru producția de diamante false (precum și alte pietre) încă din 1675 la Paris. 




Rubinele Mogok, din Myanmar (Birmania), sunt cele mai apreciate din cauza culorii roșii strălucitoare (numite sânge de porumbel). Cele din Thailanda au de obicei o culoare mai maronie, în timp ce cele din Sri Lanka tind spre violet. Producția de pietre sintetice este mult mai mare decât oferta de rubine naturale. Proprietățile fizice și optice ale rubinelor sintetice și naturale sunt atât de similare încât este dificil să se distingă între ele.


Safirul (varietatea albastră de corindon) este considerat unul dintre cele mai valoroase pietre pretioase. Culorea unui safir indică de obicei originea sa. Cele din Myanmar sunt de un albastru profund. Safirul Kashmir este albastru de flori de porumb și este foarte apreciat, fiind destul de rar. 
Sapfirele din Thailanda au o culoare foarte asemănătoare cu cele din Myanmar; cele din Sri Lanka sunt de nuanțe diferite, dar înclină spre violet. Sapfirele, ca si, rubinele, pot fi tăiate astfel încât, în lumină, pe suprafața bijuteriei să apară o stea frumoasă și luminoasă cu șase colțuri. 

Safirurile și rubinele stelare sunt semi-opalescente. Safirele și rubinele sintetice sunt produse de aceleași industrii.


Smaraldul verde este o piatră prețioasă folosită încă din cele mai vechi timpuri. Există dovezi ale prezenței sale în Egipt în timpul vieții faraonului Sesostris III. La sfârșitul secolului al XVI-lea, smaraldele din America de Sud au fost aduse în Europa. Pe continentul american, primele popoare care au folosit smaraldele au fost cele aparținând civilizațiilor precolombiene, în special inca. În 1935 în Statele Unite (Chatham) și în Germania (Farbenindustrie), s-au realizat cristale sintetice de smarald cu caracteristici similare cu cele naturale.

Dintre berili, trebuie menționată morganitul (berilul roz) care se găsește în diverse nuanțe de roz-floare de piersic. Principalele depozite sunt în California și Madagascar.


Cele două cele mai cunoscute și utilizate pe scară mai largă chrysoberyle sunt: alexandritul (transparent) și ochiul pisicii (opac). Datorită puterii sale mari de absorbție a anumitor culori, alexandritul arată verde în lumina zilei și violet roșiatic în lumina artificială. Ochiul pisicii este de culoare verde gălbui și se caracterizează printr-o linie luminoasă. Intensitatea luminii din această linie variază în funcție de luminozitatea razelor de lumină care o lovesc.

Una dintre cele mai importante pietre cu cristale pure este topazul, folosit foarte mult în bijuterii. Cea mai cunoscută varietate de galben de miere, dar există și pietre roz, roșii, albastre și pietrele incolore mai puțin utilizate. Sunt utilizate pe scară largă topazul oriental (un corundum) și cuartul citrin. Sunt mai puțin rare decât alte tipuri de topaz și, prin urmare, sunt mai puțin costisitoare, dar creează un efect similar.

Printre pietrele mai puțin importante și mai puțin rare, zirconul este destul de utilizat pe scară largă în

cele trei soiuri sale: portocaliu, albastru, incolor sau roz. Soiul portocaliu se numește jacint și a fost folosit într-o mare măsură în Antichitatea clasică. Soiul albastru se numește starlite sau zircon Siam, în timp ce al treilea tip se numește diamant Ceylon sau Matara.

Printre pietrele semiprețioase utilizate în bijuterii se numără si ametist, granat, acvamarină, chihlimbar, jad, turcoaz, opal, lapis lazuli și malachit. Bijuteriile matrice sunt tăiate dintr-o piatră, cum ar fi opalul sau turcoazul și materialul natural din jur sau matricea.

Perla este una dintre cele mai vechi pietre cunoscute. Culoarea sa variază în funcție de apele din care provine. Perlele din Golful Persic sunt de obicei de culoare cremă; cele din Australia sunt albe cu nuanțe verzui sau albăstrui; perlele aurii-maro vin din Golful Panama; cele din Mexic sunt negre sau maro roșiatice; perlele roz sunt din Sri Lanka; iar cei din Japonia sunt de culoare crem sau alb cu tonuri verzui. Principala caracteristică a perlei este iridescența sa. Perlele baroce sunt cele cu defecte în stratul exterior. În epoca modernă, perlele baroce sunt rotunjite artificial, dar, în secolele XVI și XVII, forma lor neregulată a fost exploatată în bijuterii, folosindu-le pentru a alcătui animale sau alte figuri. După ce cantități uriașe de perle cultivate au invadat piața mondială, interesul pentru perle naturale a suferit o scădere considerabilă.
_________________________________________________________________

Colectia mea de Bijuterii cu Pietre semipretioase o puteti vedea aici:


https://indrani-handmade.blogspot.com/search/label/bijuterii%20cu%20pietre%20semipretioase

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu