marți, 19 aprilie 2022

Africa - viziune, masti si conceptul de suflet

 

Masca Ghana

Tradițiile africane, vazute prin prisma occidentalilor, au făcut dificilă înțelegerea semnificației reale a mastilor. Începând cu comercianții de sclavi din secolul al XV-lea până în epoca colonială, Africa a fost supusă unei exploatări severe de către vest.

 Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când călătorii europeni au venit să exploreze continentul, atitudinile acestora au fost ferm inchise si superioare, astfel încât observațiile  referitoare la măștilor africane de către occidentali au fost preponderent de genul: „grimasele oribile, urâte,  simboluri  diavolestii”. Aceasta a reflectat imensa ignoranta a noastra fata de rolul  măștilor africane. 

 

 

 

 

Richard Andree
Richard Andree a fost unul dintre primii etnografi care au obținut o perspectivă informată asupra frumuseții și valorii mastilor africane, în anii 1890, iar munca sa a ajutat la modificarea unor percepții părtinitoare (Kecskesi 11). 

De asemenea, pictorii de avangardă din Europa, precum Picasso și Modigliani, au început să descopere aceste măști în colecțiile muzeelor ​​etnografice și le-au folosit ca modele pentru propriile formulări expresioniste în pictură și sculptură. 

Cu toate acestea, atitudinile occidentale persistă în a vedea măștile africane ca obiecte artistice curioase și imaginative, ideale pentru agățat pe un perete. 

Africanul nu își consideră măștile ca artă. De fapt, în majoritatea culturilor tribale in care se fac ritualuri și se dansează mascat, nu se pune deloc problema artei. O mască, pentru africani, este un instrument de ritual, iar fără costum, dansator, muzică, adunare a tribului și loc sacru, o mască nu are sens. 

Aceeași calitate interconectată face parte din modul african de a-și vedea lumea. Acea lume este bine ordonată și integrata in natură, spre deosebire de culturile extrem de individualiste din vest. Arta africanului este folosită în obiecte de zi cu zi, precum ceramică și haine, și nu se gaseste în muzee. 

Andreas Lommel a scris „Statuetele înfățișează strămoșii, măștile reprezintă spiritele strămoșilor morți, iar artele decorative repetă aceleași motive iar și iar” (9). Africanul trăiește un mod de viață mai integrat, iar spiritualitatea este o parte obișnuită a acestuia, orchestrată de acte rituale.

Masca Côte_d'Ivoire

Noi europenii, suntem extrem de preocupați de individualitatea și drepturile noastre personale; africanul este mai tradițional și preocupat de drepturile comunității; 

De exemplu, anumiți oameni din țara Nigerului nu au un cuvânt pentru religie - aceasta există atât de intim în viața lor încât gândul separat despre ea nu există. 

Spre deosebire de europeni, care incearca sa controleze natura, africanii sunt in conexiune armonioasa cu natura si una cu ea. 

Prin ritualuri, mituri si masti, africanul interactioneaza cu natura, in timp ce occidentalul o contempla ca frumusete.

Cultura africana este animista: africanul crede ca totul in natura are o putere in interior, ca totul, chiar si obiectele neinsufletite poseda un suflet. Asadar, mastile la ei nu erau doar simbolice; erau un fel de "capcane" care "prindeau" sufletul, in beneficiul celor vii.

Interconexiunea armonioasă dintre african, comunitatea și mediul său face ca masca să fie un element necesar al vieții spirituale, deoarece aduce aceste elemente mai aproape, la vedere. 

De aceea aceasta arta africana, pe noi europenii, continua sa ne frapeze, sa ne scoata din blocajele si tabuurile noastre mentale. 

Aici puteti vedea colectia noastra la care lucram:  AFRICA , colectie cu care vom participa la expozitia SAWABONA din mai, Ulldecona, Spania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu