joi, 25 iulie 2019

Interviu cu un medic tibetan despre vindecare, viata si moarte

Lama Tulku Lobsang


Un interviu cu un medic tibetan competent despre vindecare, Dumnezeu, sănătate, viaţă şi moarte

Reporter: Când un pacient vine la consultaţie, cum descoperiți care este boala lui?

Lama Tulku Lobsang, medic tibetan ayurvedic: Observând cum se mişcă, postura sa, forma în care mă priveşte. Nu este nevoie să-mi vorbească, nici să-mi explice ce i se întâmplă. Un doctor de medicină tibetană experimentat ştie de ce suferă pacientul său imediat ce acesta se apropie la mai puţin de 10 metri de el.

R: Totuşi luați pulsurile bolnavului.

Lama Tulku Lobsang: Aşa obţin informaţii necesare despre sănătatea bolnavului. Prin citirea ritmului pulsurilor se pot diagnostica 95% din boli, inclusiv cele psihologice. Informaţia pe care o oferă ritmul pulsurilor este la fel de riguroasă ca cea a unui calculator. Citirea acestei informaţii, însă, cere multă experienţă.

R: Şi apoi cum vindecați?

Lama Tulku Lobsang: Cu mâinile, cu privirea şi cu ajutorul preparatelor bazate pe pulbere de plante şi minerale.

R: Conform medicinei tibetane, care este originea bolilor?

Lama Tulku Lobsang: Ignoranţa noastră crasă și letargia în care ne complacem.

R: Scuzați-mi ignoranţa, dar ce înţelegeți dumneavoastră prin „ignoranţă”?

Lama Tulku Lobsang: Să nu ştii că nu ştii. Să nu vezi cu claritate. Când vezi cu claritate, nu trebuie să gândeşti. Când nu vezi cu claritate, pui în mişcare gândirea. Şi cu cât gândim mai mult, cu atât mai ignoranţi suntem şi mai multă confuzie creăm.

R: Cum pot să fiu cât mai puţin ignorant?

Lama Tulku Lobsang: O să-ţi dau o metodă foarte simplă: trezindu-ți înțelepciunea și practicând compasiunea. Este felul cel mai simplu în care poţi să-ţi reduci gândurile. Şi iubirea. Dacă iubeşti o persoană cu adevărat, adică, dacă nu o vrei doar pentru tine, creşte compasiunea ta.

R: Ce probleme vedeți în Occident?

Lama Tulku Lobsang: Frica. Frica este asasinul inimii omului.

R: De ce?

Lama Tulku Lobsang: Pentru că îţi este imposibil să fii fericit când îţi este teamă. Şi, de asemenea, îţi este imposibil să-i faci fericiţi pe ceilalţi când ție îţi este frică.

R: Cum putem înfrunta frica?

Lama Tulku Lobsang: Cu mult curaj. Frica este rezistența faţă de necunoscut.

R: Şi, ca medic, în ce parte a trupului întâlniți mai multe probleme?


Lama Tulku Lobsang: La coloana vertebrală, în partea de jos a coloanei vertebrale: vă aşezaţi prea mult timp în aceeaşi postură. Din punct de vedere al vitalităţii, aveţi prea multă rigiditate.

R: Avem multe probleme.

Lama Tulku Lobsang: Credem că avem multe probleme, dar, în realitate, problema noastră este că nu avem probleme.

R: Ce vreți să spuneți cu asta?

Lama Tulku Lobsang: Că ne-am obişnuit cu un nivel de necesităţi bazale acoperite, aşa că, orice mică contradicţie ne pare o problemă. Atunci, activăm mintea şi începem să ne învârtim în cerc fără să găsim un răspuns, o soluţie.

R: Atunci ce recomandați?

Lama Tulku Lobsang: Dacă problema are soluţie, atunci nu este o problemă. Dacă nu are soluţie, cu atât mai puţin.

R: Şi pentru stres?

Lama Tulku Lobsang : Pentru a evita stresul, cel mai bine este să fii nebun după Dumnezeu.

R: …?

Lama Tulku Lobsang: Este o glumă. Deşi, nu în totalitate. Adică, să pari normal pe dinafară şi pe dinăuntru să fii nebun după Dumnezeu: este cea mai bună formă de a trăi.

R: Ce relaţie aveți cu mintea dvs.?

Lama Tulku Lobsang: Sunt o persoană normală, adică, foarte des gândesc binele. Dar mintea mea este antrenată. Cu aceasta vreau să spun că nu-mi urmăresc gândurile. Ele vin, dar nu-mi afectează mintea şi nici inima.

R: Dumneavoastră râdeţi mult, aşa-i?

Lama Tulku Lobsang: Când cineva râde îşi deschide inima către noi. Dacă nu-ţi deschizi inima nu poţi avea simţul umorului. Când râdem, totul este clar. Este limbajul cel mai puternic: ne conectează direct unii cu alţii.

R: De asemenea, ați înregistrat un CD electronic cu MANTRA-e pentru publicul occidental.

Lama Tulku Lobsang: Muzica, MANTRA-ele şi energia cea bună a trupului sunt acelaşi lucru. Ca şi râsul, muzica este un canal foarte bun de conectare cu aproapele tău. Prin muzică putem să ne deschidem şi să ne transformăm: aşa o folosim în tradiţia noastră.

R: Ce v-ar mai plăcea să fiți?

Lama Tulku Lobsang : Mi-ar place să fiu perfect pregătit pentru moarte.

R: Şi nimic altceva?

Lama Tulku Lobsang: Restul nu este important. Moartea este cea mai importantă parte a vieţii. Dar înainte de moarte, trebuie să ne ocupăm de viaţa noastră. Fiecare moment este unic. Dacă dăm un sens vieţii noastre, ajungem la moarte cu pace interioară.

R: Aici trăim cu spatele la moarte.

Lama Tulku Lobsang: Ţineţi moartea în secret. Până când vine o zi din viaţa voastră când moartea nu va mai fi un secret: nu vă puteţi ascunde.

R: Şi viaţa ce sens are?

Lama Tulku Lobsang: Viaţa are totdeauna un sens şi pentru cei letargici ea nu are sens. Depinde cine eşti. Dacă-ţi trăieşti cu adevărat viaţa, în mod Dumnezeiesc, atunci viaţa are sens. Toţi avem viaţă (suntem vii), dar nu toată lumea şi-o trăieşte. Toţi avem dreptul să fim fericiţi, dar trebuie să exercităm acest drept. Dacă nu o facem, viaţa nu are sens.

sursa: http://costintanasescu.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu