sâmbătă, 19 octombrie 2019

Cate ceva despre istoria mozaicului


 Mozaicul este o formă de artă care mie imi place foarte mult. Dar de unde si cand a aparut ea?

   Mozaicurile au fost în jurul nostru parca din totdeauna, sau oricum de foarte mult timp, poate ca au aparut odata cu arhitectura în sine. Cele mai vechi mozaicuri descoperite datează din mileniul III î.Hr., într-un templu din Mesopotamia. 

Aceste mozaicuri antice erau realizate din pietre, scoici și fildeș, majoritatea fiind produse disponibile local. Este de remarcat faptul că mozaicuri similare au fost găsite în America datând din perioada civilizației Maya, unde aceasta forma de artă a fost dezvoltată independent.

Există dovezi ale mozaicurilor din sticlă din Persia, mileniu al IIlea î.e.n., in Grecia Antica, vile grecești și alte clădiri erau adesea decorate cu mozaicuri din plăci ceramice sau marmură. Acestea descriau modele sau scene geometrice din istorie și mitologie.

Romanii s-au extins și mai mult pe acest aspect și au început să folosească mai des țesături de sticlă. Sticla a fost produsa pentru prima dată în Egipt, începe acum istoria unei  culturi artistice trans-mediteraneene care înflorește în jurul producției de mozaic. Artiștii mesopotamieni, greci, egipteni, persani și romani au contribuit cu toții la diversiicarea modelelor și materialelor utilizate în această formă de artă. 

Mozaicurile erau părți foarte importante ale multor vile romane și mai multe au supraviețuit în provinciile romane precum Tunisia și Siria, precum și în orașele îngropate Pompeii și Herculaneum. De aceea putem spune ca mozaicurile au fost un simbol al bogăției, deoarece au fost atât de complexe, iar realizarea lor necesita atât de mult timp si maiestrie.

Aceasta arta a mozaicului a ajuns de la impodobirea cladirilor, la obiectele decorative de interior si apoi chiar la bijuterii.

 Tehnica "Micromozaic" o putem intalni folosita la crearea unor bijuterii de o rara frumusete, care se realizau in perioada medievala, la Roma. 

Termenul "micromozaic" este folosit pentru a descrie mozaicurile din cele mai mici bucăți de sticlă. Unele micromozaicuri conțin mai mult de 1000 de bucăți pe cm. Primele încercări de micromosaic au evidențiat îmbinări vizibile între piese (cunoscute sub numele de tesserae) și lipsa de perspectivă. Artiștii de mai târziu, precum Antonio Aguatti, au făcut progrese uriașe în tehnica micromozaicului,  rezultând redări uluitor de reale. Tehnica micromosaicului din sticlă s-a dezvoltat în secolul al XVIII-lea, în Atelierul de Mozaic din Vatican, la Roma, unde încă mai întreprind lucrări de restaurare.


--------------Va continua --------------------------------

Aici puteti vedea colectia mea de bijuterii "Mozaic"  la care lucrez momentan

https://indrani-handmade.blogspot.com/search/label/Colectia%20Mozaicuri




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu