Chihlimbarul este o rășină fosilă, de obicei maro gălbuie, dar, uneori, de un maro profund până la roșu, verde sau albastru. Este un hidrocarbon amorf și poate conține particule din diverse materiale străine, insecte prinse și bule de aer. Lustruirea sa este grasă până la rășinoase. Cea mai remarcată apariție a chihlimbarului este de-a lungul țărmurilor Mării Baltice, unde piesele au fost spălate prin acțiunea valurilor. Alte evenimente importante sunt de-a lungul coastei Sicilia, în România și în Myanmar, lângă Myitkyina.
Coralul este materialul scheletic al carbonatului de calciu construit de animale mici care trăiesc în colonii pe mare. Acest material este de obicei ramificativ și apare într-o varietate de culori, dintre care cele mai căutat este sunt coralul roșu.
Cel mai bun coral provine din Marea Mediterană, în special în largul coastelor Algeriei și Tunisiei.
O anumita specie de coral de culoare neagra, care se întărește la expunerea la aer, a fost descoperită în insulele Hawaii.
Coralul este sculptat în obiecte de artă și tăiat sub formă de margele, camee și alte ornamente.
Utilizarea fildeșului în scop ornamental datează din preistorie. Termenul ar trebui să fie limitat la materialul derivat din colțurile anumitor animale - și anume, elefantul, hipopotamul, warthog, morsa, balena de spermă, narwhal și mamutul dispărut (fildeșul de fildeș). Culoarea crem palidă a noului fildeș se întunecă cu vârsta până la galben. Toate tipurile sunt fragile și nu se vor coji la fel ca materialele plastice utilizate pentru a le simula.
Jetul este o varietate densă de lignit format din fosilizarea lemnului (descompunerea lui sub presiuni extreme) . Este considerat un mineraloid cu origine organica. Deoarece este de fapt o varietate de cărbune, acesta arde si elimina un miros specific de carbune.
Numele vine din franceza vache "jaiet". Mai era numit şi Chihlimbarul negru.
Fiind moale si usor de prelucrat, a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru fabricarea bijuteriilor.
Astfel, au fost descoperite bijuterii datând din urmă cu 10 000 de ani î. Hr., sau chiar 17 000 î. Hr. în Spania, Germania de azi.
Grecii antici credeau ca purtarea unei bijuterii cu jet atrag favoarea zeilor, de asemenea indienii Pueblo işi împodobeau morţii cu aceste bijuterii pentru a fi protejaşi în lumea de dicolo.
Cândva purtat ca bijuterii de doliu (sec XIX) sau bijuterii ecleziastice (in sec XIV), cu timpul, a fost înlocuit de onix negru, turmalină neagră, sticla neagra faţetată sau cristale svarovsky.
Vedeti aici şi colecţia mea de bijuterii cu nestemate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu