joi, 29 noiembrie 2018

Povestea poporului Tuareg - fragment din romanul Tuareg

"Poporul Tuareg este singurul dintre popoarele islamice care, desi se calauzeste cu fidelitate dupa invataturile lui Allah, proclama egalitatea dintre sexe, iar femeile lor nu numai ca nu-si acopera fata niciodata cu valul, spre deosebire de barbati, dar se bucura de libertate absoluta pana in momentul cand se marita, fara sa dea socoteala de faptele lor nici parintilor nici viitorului sot, pe care, in general si-l aleg ele, in functie de sentimentele lor.

Erau vestite in desert petrecerile tinerilor necasatoriti ale tuaregilor, acele ahal, in care baietii si fetele se adunau seara sa manance impreuna la lumina focului, povesteau istorii si cantau la amzad-ul cu o singura coarda, dansand in grup, pana la ceasul diminetii, cand femeile luau in maini palmele barbatilor si desenau pe ele figuri ale caror intelesuri le cunosteau doar cei din neamul lor, aratandu-le astfel in ce fel doreau sa faca dragoste in noapte aceea.

Pentru un arab traditional, gelos pe virginitatea celei ce avea sa-i fie sotie sau pe onoarea fiicei sale, asemenea obiceiuri depaseau cu mult limitele simplului scandal; ... pentru mult mai putin, vinovatior li se taiau capetele.


Dar imohagii (tuaregii) aparasera drepturile femeilor lor de a face dragoste, de a se imbraca asa cum au chef sau de a putea sa-si spuna parerea si sa decida in problemele de familie, inca din vechile timpuri ale expansiunii mahomedane, cand fanatismul religios fusese cel mai rigid si mai exigent.

Era un popor care, de cand aparuse pe fata pamantului, stiuse sa primeasca ce e mai bun din ce i se oferea, refuzand tot ceea ce ii ingradea libertatea si carcacterul; S-ar fi simtit fericit si mandru sa fie conducatorul lor, cu toate ca stia ca acest popor nu poate fi carmuit."


Fragment din Tuareg - Alberto Vasquez Figueroa




 





 


Iar eu, indragostita cum ma vedeti, de acest popor misterios si arta lor, iata ce amulete am mai cioplit :)

Vezi si colectia mea de Amulete Africane

Toate creatiile mele handmade, de la inceputurile lumii si pana azi, le vedeti pe blog:

https://indrani-handmade.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu